Vroegdiagnostiek

Unieke dienstverlening voor baby’s en peuters

Vroegdiagnostiek: Hoe eerder, hoe beter!

Vroegdiagnostiek is de nieuwe, unieke dienstverlening van Bartiméus. Op één dag onderzoeken we de ogen van baby’s en peuters en stellen we een diagnose vast. Dat kan dankzij de speciale, kindgerichte apparatuur en testen waarmee we werken. Ook nemen we alle tijd en rust voor de specialistische onderzoeken. Na alle onderzoeken bespreken we de vervolgstappen.

Hoe eerder we een zeer jong kind kunnen zien en diagnosticeren, hoe eerder we kunnen starten met de behandeling en revalidatie. Zo kunnen we al in een zeer vroeg stadium bijdragen aan een toekomst met mogelijkheden!

Als reguliere oogartsen geen diagnose (meer) kunnen stellen, biedt ons Diagnostisch Centrum uitkomst.

Caroline Schuijt, 
orthoptist

Hoe werkt vroegdiagnostiek?

Ogen onderzoeken bij zeer jonge kinderen is erg lastig. Ze kunnen immers niet stilzitten en opdrachten opvolgen is moeilijk. Bovendien kunnen jonge kinderen niet duidelijk aangeven wat ze zien. Als het netvlies van een zeer jong kind er normaal uitziet, terwijl het kind toch slecht ziet, is er vaak sprake van een complexe en zeldzame oogaandoening. Een juiste diagnose kan alleen met geavanceerde diagnostiek worden vastgesteld.

Dankzij de inzet van onze speciale handheld apparatuur en specifieke onderzoeksmethoden kunnen we u snel helderheid én perspectief bieden!

Naast een oogheelkundige diagnose stellen we altijd ook de vervolgvraag: Wat betekent de oogaandoening voor het kind? Die vraag beantwoorden, vraagt om een multidisciplinaire benadering. Zo sluiten we de onderzoeksdag altijd af met een gesprek met een psycholoog om het vervolgtraject samen op te starten.

Meten-van-ogen-clientje-Vroegdiagnostiek-Bartiméus-v2

Bekijk hoe een dag eruit ziet bij vroegdiagnostiek

Video afspelen

Het verhaal van Elzemiek en Lars

Dit zijn de verhalen die ertoe doen! Elzemiek van Berkel vertelt in de Rondetafelgesprekvideo over haar zoontje Lars (nu 5). Bij Lars werd zes weken na zijn geboorte een zeldzame oogaandoening geconstateerd. Die was gelukkig minder somber dan Elzemiek in eerste instantie dacht:

Van wanhoop naar hoop, zo voelde die dag bij Bartiméus in Zeist. In het Diagnostisch Centrum konden de professionals van Bartiméus in één dag een diagnose stellen. Ik ben Bartiméus nog steeds erg dankbaar voor alles wat ze voor Lars gedaan hebben.

Voor zorgprofessionals

In deze Rondetafelgesprekvideo spreken enkele van onze deskundigen over de betekenis van Vroegdiagnostiek voor baby’s en peuters. Ook vertellen ze waarom we de nieuwe dienstverlening zijn gestart.

Wij geloven in een samenleving waarin iedereen kan meedoen. Daarom bevorderen we de participatie van zeer jonge kinderen zodat ze, als ze ouder worden, zo gewoon mogelijk mee kunnen doen in de samenleving.

Florine Pilon - orthoptist

rondetafel gesprek bartimeus
Video afspelen

Vroegdiagnostiek is een expertise van de polikliniek Diagnostiek Visuele Aandoeningen. De afdeling bevindt zich in het Bartiméus Diagnostisch Centrum in Zeist. Hier kunt u terecht voor gespecialiseerde oogheelkundige, elektrofysiologische en gedragswetenschappelijke diagnostiek. Ons multidisciplinaire team heeft jarenlange ervaring met (zeer jonge) kinderen.

U kunt jonge patiënten doorverwijzen naar Vroegdiagnostiek van Bartiméus met dit verwijsformulier.

Onze NFU-erkenningen en expertisegebieden

Onze NFU-erkenningen

Bartiméus Diagnostiek van Visuele Aandoeningen is sinds 2016 een erkend expertisecentrum voor vier zeldzame aandoeningen:

Het ministerie van VWS heeft Bartiméus erkend op voordracht van de NFU.

De totstandkoming van de dienstverlening Vroegdiagnostiek voor baby’s en peuters is mede mogelijk gemaakt door de partners en donateurs van het Bartiméus Fonds.

Gastenboek

Feliciteer de professionals van het team Diagnostiek met vroegdiagnostiek of laat een andere boodschap achter!
Heeft u een specifieke vraag? Stuur ons dan een e-mail.

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Scroll naar top
Skip to content